Latest News

SuperHelper Now Launching!

Risau dan takut untuk membeli barangan harian?.


Jangan risau! SuperHelper ada untuk membantu menyelesaikan masalah anda!

Kini anda boleh membeli barangan keperluan dan makanan melalui kaedah pesanan, pembelian serta penghantaran terus ke rumah.

Pembayaran juga boleh dibuat secara tanpa tunai dengan menggunakan Touch 'N Go eWallet ataupun credit / debit kad. 

SuperHelper ini membantu memudahkan golongan yang tidak mempunyai kenderaan untuk mendapatkan bekalan makanan, barangan dapur dan juga bahan mentah sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan ini. 

Bagaimana untuk melakukan tempahan dengan SuperHelper?

Mudah saja!

1) Masuk ke Apps MyCAr (pastikan anda kemaskini ke versi yang terbaharu)

2) Nyatakan destinasi Pasaraya yang anda inginkan

3) Senaraikan barangan yang ingin dibeli

4) Masukkan gambar contoh barangan (maximum 3 gambar)

5) Kemudian tekan "save"

6) Pilih "Payment Method"

7) Tekan Touch 'n Go eWallet ataupun kad kredit / debit

8)Tekan "Request SuperHelper"

9) Tunggu Sehingga Pemandu Menerima tempahan anda.

Mudah bukan? Jadi apa tunggu lagi tempahlah pembelian barangan anda dengan aplikasi MyCar!

SuperHelper penyelamat hari-hari anda

#MyCar    #SuperHelper     #deliveries#ehailing                           

BELI & PENGHANTARAN BARANG DENGAN APLIKASI MYCAR

SETIA ALAM, 4 APRIL 2020 – MyCar hari ini melancarkan perkhidmatan tambahan di dalam aplikasi MyCar yang dikenali sebagai SuperHelper. MyCar yang sebelum ini sudah sinonim dengan perkhidmatan pengangkutan e-hailing telah mengadakan inisiatif baru untuk memudahkan rakyat Malaysia, terutama ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), untuk membeli barangan keperluan atau mendapatkan khidmat penghantaran dengan menggunakan aplikasi MyCar di mana sahaja perkhidmatan MyCar berada di seluruh negara.
Read More

 e-hailing and Taxi operation for the Peninsular and Sarawak

In relation to the announcement from the Menteri Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob on Monday 30th March 2020 regarding the extra measures during 2nd phase of MCO, the e-hailing and Taxi operation for the Peninsular and Sarawak areas will be limited.


Read More

Raikan MyCar dengan kod promo MYCARBEST

SETIA ALAM, 28 Januari 2020 – MyCar sentiasa komited dalam memberikan kualiti servis yang terbaik melalui sistem aplikasi e-hailing yang lebih jimat, pantas, dan mudah digunakan selaras dengan misi MyCar iaitu untuk menyediakan perkhidmatan yang berpatutan, memberikan pengalaman pengguna yang memuaskan dan menyediakan perkhidmatan secara konsisten kepada pengguna dan rakan pemandu.
Read More

Premium Driver

SETIA ALAM, 20 Febuari 2020MyCar menghargai sumbangan dan dedikasi yang diberikan oleh rakan pemandu kami. Oleh itu, kami sentiasa mencari inisiatif untuk menambah baik faedah dan ganjaran bagi mengiktiraf rakan pemandu dan memberikan pengalaman pemandu dan pengguna yang memuaskan.

Read More

Amaran Larangan Merokok Atas Meja Makan

SHAH ALAM, 16 Januari 2020MyCar menawarkan pelekat meja dan dinding ‘DILARANG MEROKOK’ secara PERCUMA kepada semua pengusaha premis makanan dan kawasan awam di seluruh Malaysia. 

Read More

Isu Tular Mengenai Sikap Kurang Sopan Pemandu MyCar

SETIA ALAM, 19 DisemberBaru-baru ini, satu ciapan telah dikeluarkan oleh seorang penumpang MyCar mengenai sikap kurang sopan salah seorang pemandu MyCar semasa beliau menggunakan perkhidmatan aplikasi e-hailing MyCar. 


Read More